Pogosta vprašanja 

Pogosta vprašanja glede večkratnih mesečnih nakupov investicijskega zlata pri V&D

1. Kakšen je minimalni znesek nakupa?

Minimalen mesečni nakup znaša 50€. Stranka lahko po želji spreminja znesek mesečnega nakupa. Če se sprememba sporoči do 10. v mesecu, se 18. v mesecu tudi že upošteva.

2. Minimalna doba vplačevanja?

Doba vplačevanja ni vnaprej določena. Zaradi fleksibilnosti produkta je to stvar vsakega posameznika. Zaradi različnih razlogov, kot so nihanja cene zlata, razlika med nakupno in prodajno ceno, učinek obrestno obrestnega računa in relativno majhnih mesečnih vplačil je priporočena minimalna doba 10 do 15 let.

3. Ali je vplačevanje obvezno?

Vplačevanje oziroma kupovanje zlata vsak mesec ni obvezno. Če stranka 18. v mesecu, ko se odvija nakup, nima sredstev na bančnem računu, se nakup ne opravi. Stranka ne dobi nobenega opomina, nič ji ne propade, samo tisti mesec ni kupila zlata. Če stranka do 10. v mesecu sporoči, da ta mesec ne želi kupiti zlata, to 18. v mesecu že upoštevamo.

4. Kako potekajo nakazila?

Nakazila potekajo preko SEPA sistema direktnih obremenitev. To je zelo udoben način plačevanja. Stranki ni treba nič storiti. Na podlagi pooblastila, ki ga stranka podeli družbi V&D ZLATO, se 18. v mesecu (če ta dan ni bančni delovni dan pa naslednji bančni delovni dan) bremeni strankin račun za dogovorjen znesek in za ta znesek se potem tudi kupi zlato.

5. Kakšne gramature zlatih ploščic se kupujejo?

Kupujejo se zlate ploščice naslednjih gramatur: 1g, 2g, 5g, 10g, 20g in 50g. Stranka dobi skozi celotno obdobje varčevanja zlato v vseh teh gramaturah, pri čemer število nobene od teh gramatur ne sme presegati 40% privarčevanega zlata.

6. Kdaj je mogoče zlato fizično prevzeti?

Zlato je mogoče prevzeti ob zaključku varčevanja, ko se izkoristi dogovorjena ciljna vsota vplačil. Lahko pa se zlato prevzame že tekom varčevanja, ko se ga nabere vsaj za 50 gramov. V kolikor gre za predčasno dokončno prekinitev varčevanja pa tudi, če še ni doseženo 50 gramov.

Prevzem je možen ob predhodnem dogovoru na sedežu podjetja ali vam ga pošljemo na dom z visoko zavarovano in cenovno ugodno dostavo.

7. Kje in kdaj lahko zlato prodam?

Zlato lahko prodate na raznih odkupnih mestih. Seveda tudi pri nas. Zlato se lahko proda kadarkoli (tudi če še ni dosežena skupna masa 50 gramov).

8. Zlato katere kovnice se kupuje?

Kupujemo zlato svetovno priznanih kovnic, ki imajo tako imenovan Good delivery status. Največ sodelujemo s kovnico Argor Heraeus iz Švice.

 9. Ali je zlato kovnic s statusom Good delivery?

Da.

10. Kaj je good delivery?

Omenjeni status t.i. dobre dobave kupcu zagotavlja določeno čistost in maso kupljene plemenite kovine:

• investicijsko zlato – čistost naložbene palice od 999/1000 do 999,9/1000
• investicijsko srebro – čistost naložbene palice od 995/1000 do 999,9/1000

Kovnice s statusom “good delivery” so pod stalnim nadzorom The London Bullion Market Association (LBMA), za pridobitev in ohranitev tega statusa pa morajo redno izpolnjevati naslednja stroga pravila:
1. Vzpostavljeno sledenje pri predelavi zlata in srebra vsaj za obdobje petih let.
2. Letno mora proizvesti vsaj 10 ton zlata in 50 ton srebra.
3. Imeti mora najmanj 15 milijonov funtov neto premoženja.
4. Imeti mora jasno in pregledno lastniško strukturo.
5. Na zahtevo mora biti sposobna priskrbeti primerno potrdilo za delovanje s strani centralne banke oziroma sprejemljive komercialne banke v državi delovanja.
6. Delovati mora v skladu s pravili The London Bullion Market Association.

Spisek kovnic z omenjenim statusom za zlate in srebrne naložbene palice si lahko ogledate na spletnih straneh združenja LBMA:

 

V Sloveniji morajo biti zlate in srebrne naložbene palice testirane tudi pri Uradu RS za meroslovje in morajo ustrezati vsem standardom, ki jih opredeljuje Zakon o izdelkih iz plemenitih kovin. Določila zakona si lahko ogledate v Uradnem listu Republike Slovenije na naslovu http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=20064&stevilka=98.

Zakaj je pomembno imeti naložbeno palico kovnice s statusom Good Delivery?

Predvsem zato, da boste prepričani, da ste za svoj denar dobili obljubljeno kvaliteto in maso plemenite kovine in da pri prodaji vaših naložbenih palic ne boste imeli dodatnih stroškov s preverjanjem ustreznosti. Le to je namreč zamuden in drag postopek, ki vedno bremeni prodajalca.

Dodatna prednost Good Delivery je tudi pri zavarovanju posojila s plemenitimi kovinami. Banke namreč pri zavarovanju posojila dajejo prednost naložbenim palicam preverjenega porekla (Good Delivery), v vedno bolj zaostrenih finančnih razmerah pa bo to v prihodnje le še bolj zaželjeno!

11. Kje se hrani zlato?

Zlato se hrani v bančnih sefih visoke stopnje varnosti v Sloveniji. Kljub visoki stopnji varnosti samih sefov, je zlato še dodatno zavarovano pri zavarovalnici.

12. Ali se zlato dejansko kupuje vsak mesec?

Absolutno! Vsak mesec se kupi zlato in dobavi v fizični obliki ter hrani v sefih. V vsakem trenutku je v sefih natanko toliko zlata, kot ga vse stranke skupaj hranijo pri nas. To enkrat letno potrdi tudi notar v obliki notarskega zapisa, ki je vedno na voljo na vpogled našim strankam na sedežu podjetja.

13. Kaj se zgodi, če gre V&D ZLATO d.o.o. v stečaj?

To je zaradi poslovnega modela podjetja V&D ZLATO sicer malo verjetno, kar dokazujejo tudi vsakoletne visoke ocene bonitetnih družb in priznanja za finančno odličnost, kar je preverljivo pri različnih bonitetnih hišah. Ne glede na to, je zelo pomembno, da je pravno formalno zlato, ki ga hranimo za naše stranke dejansko v lasti strank in ne našega podjetja. Stranke za vsak nakup sproti tudi prejmejo račun, na katerem natančno piše za kakšen znesek, po kakšni ceni in kakšno količino zlata je stranka kupila. Torej v primeru stečaja našega podjetja, zlato naših strank ne gre v stečajno maso, ampak ostane v lasti strank. Več informacij o tem najdete v pravnem mnenju tukaj.

14. Je bolje kupiti zlato v enkratnem, večjem znesku ali postopoma mesečno?

Gre za dva popolnoma različna načina investiranja, ki jih je kar težko primerjati. V prvem primeru je pogoj, da imamo na razpolago večji znesek za enkratni nakup. Poleg tega je bolj v ospredju vprašanje, ali je ravno zdaj pravi trenutek za nakup (če kupimo enkrat, je to bistveno bolj pomembno, kot če kupujemo postopoma mesečno). Prednost enkratnega nakupa je v tem, da lahko takoj kupimo večjo količino zlata.

V drugem primeru je prednost, da ni treba imeti na razpolago večje količine denarja, da začnemo z varčevanjem. Velika prednost postopnega, mesečnega kupovanja je tudi v tako imenovanem Cost Average Effectu, ki ga dosežemo, če dolgoročno kupujemo zlato za enak mesečni znesek ne glede na ceno. Zaradi te metode kupovanja po povprečni ceni bomo imeli na koncu varčevanja še več zlata kot nam prikazujejo matematične tabele.

Postopno mesečno varčevanje priporočamo vsakemu, ki lahko dolgoročno (vsaj 10 do 15 let) kolikor toliko redno mesečno namenja vsaj 50 EUR za nakup zlata. Tudi tistim, ki takoj na začetku opravijo večji enkratni nakup.

15. Ali lahko pri vas kupimo zlato tudi v enkratnem (večjem) znesku?

Seveda, tudi enkratni nakup je možen. Želite konkreten informativni izračun za vas? Dogovorite termin z našim strokovnjakom. 

16. Kako je z davki?

Ko kupimo zlato ne plačamo DDV-ja. Ko ga prodamo, ni davka na kapitalski dobiček. Nič ne gre v dohodnino. Skratka za fizične osebe ni nobenega davka.

17. Kakšna so tveganja pri nakupu zlata?

Pri nakupu fizičnega zlata je pomembno, da ne kupite ponarejenega zlata ali zlata z vprašljivo čistino. Temu se izognete, če zlato kupite pri zaupanja vrednem trgovcu s plemenitimi kovinami, ki ima tradicijo in na katerega se lahko v vsakem trenutku obrnete in se nanj zanesete. Zato je V&D ZLATO prava izbira za vas za nakup zlata!

Nadalje se tveganju izognete, če kupujete samo zlato zaupanja vrednih kovnic. Zato lahko pri nas kupite samo zlato svetovno priznanih kovnic, ki imajo tako imenovan status Good delivery. Kot je na primer Argor Heraeus.

Določeno tveganje predstavlja tudi hramba fizičnega zlata. Močno odsvetujemo, da zlato hranite doma. Naše podjetje strankam zagotavlja hrambo na najvišjem nivoju v sefih najvišje stopnje varovanja v Sloveniji. Zlato je kljub temu še dodatno zavarovano pri zavarovalnici. Poleg tega se enkrat letno opravi tudi notarski popis sefov. Zelo pomembno je še dejstvo, da se zlato hrani v Sloveniji in je torej vedno “na dosegu roke”.

Seveda pa tveganje predstavlja tudi nihanje cene zlata. Cena zlata se ne giblje izključno navzgor ampak tudi navzdol. Tveganje, da bomo zlato prodali ceneje kot smo ga kupili, je na kratek rok precejšnje. Bolj kot daljšamo ročnost naše naložbe, bolj se to tveganje zmanjšuje. Daljše je obdobje, večja je verjetnost, da bomo z zlatom dosegli naše naložbene cilje.

18. Ali je kupcem zagotovljena diskretnost?

Absolutno! To nam je zelo pomembno, zato na primer račune za nakup zlata mesečno ne pošiljamo z navadno pošto temveč elektronsko preko e-pošte.

19. Ali je zlato primerno kot darilo?

Seveda! Zlato kot darilo je darilo z močnim čustvenim sporočilom. Vedno več ljudi se odloča za tovrstna darila ob različnih priložnostih: rojstvo, krst, obhajilo, rojstni dnevi, matura, diploma, magisterij, poroka, okrogla obletnica itd..

Obdarjenec prejme lepo in vredno darilo, hkrati pa je to lahko zanj prvi korak k spoznavanju varčevanja v čistem zlatu in ga lahko spodbudi, da začne varčevati na ta odlični način. Zlato za darilo je odlična ideja!
Naš predlog: poleg darila mu podarite tudi informativno svetovalni razgovor s strokovnjakom iz našega podjetja.