NALOŽBENO ZLATO

Zakaj je naložbeno zlato prava izbira za dolgoročno varčevanje?

1. naložbeno zlato ima ugodno razmerje med varnostjo, donosnostjo in likvidnostjo
2. za naložbeno zlato ni davka na dodano vrednost, kapitalskega dobička, niti dohodnine
3. naložbeno zlato skozi čas ohranja realno vrednost in je odlična zaščita pred inflacijo
4. naložbeno zlato pridobiva na vrednosti v času kriz
5. za naložbeno zlato je ponudba omejena, povpraševanje raste
6. naložbeno zlato je odlično za alokacijo premoženja

Različne naložbene možnosti se pogosto vrednotijo glede na varnost, donosnost in likvidnost, običajno pa se te lastnosti »tepejo« med seboj. Za investicijsko zlato je značilna visoka stopnja varnosti, še posebej, če ga primerno hranimo. Ob visoki stopnji likvidnosti, zlato lahko namreč kadar koli spet zamenjamo za navaden denar, zlato odlikuje tudi interesantna stopnja donosnosti.

Zlato je atraktivno kot naložba tudi zaradi dejstva, da ni obdavčeno. Ko ga kupimo, ne plačamo DDV-ja, ko ga prodamo ne plačamo davka na kapitalski dobiček, ne gre v dohodnino.

Medtem, ko je v zgodovini zlato načeloma ohranjalo realno vrednost in velja za odlično zaščito pred inflacijo, cena zlatu v zadnjih petih desetletjih (od leta 1971 naprej, odkar je investicijsko zlato na prostem trgu) raste precej hitreje kot raste cena košarice življenjskih potrebščin, kar je posledica razmerja med ponudbo in povpraševanjem.

Ponudba je namreč omejena (zlata je, kolikor ga je, večina je že izkopanega), povpraševanje pa z rastjo števila prebivalstva, z dvigom kupne moči v državah v razvoju (Indija, Kitajska, Brazilija …), s povečevanjem dostopnosti naložbenega zlata in zaradi drugih okoliščin vztrajno narašča.

Zaradi tega so tudi napovedi glede gibanja cene zlata v prihodnosti tako optimistične.

Zlato ima odlične alokacijske lastnosti in bi moral biti v portfelju vsakega vlagatelja; saj poznate tisto o Židih in eni tretjini premoženja v zlatu.