CENA ZLATA

Ceno zlata določa svetovni trg na osnovi ponudbe in povpraševanja in se dnevno spreminja – cena zlata raste in pada s tendenco dolgoročne rasti.

Borzna cena zlata

Graf prikazuje gibanje borzne cene investicijskega zlata v izbranem obdobju.

VAS ZANIMA MESEČNO VARČEVANJE V ZLATU?

Izpolnite obrazec spodaj in kontaktiral vas bo naš strokovnjak.

 

Večino svetovnega prometa z zlatom se realizira na londonski borzi zlata Loco London OTC (LBMA), na kateri se dvakrat dnevno določi globalna referenčna cena zlata v okviru znamenitega procesa London Fixing. Trguje se izključno s 400 unčnimi “Good delivery” palicami, torej je enota za trgovanje 12,44 kg težka zlata palica.

Da bi torej fizično zlato lahko kupili po borzni ceni, bi morali kupiti vsaj eno takšno palico. Na trgu na drobno lahko seveda kupimo manjše palice oziroma ploščice, cena zlata na gram takih palic pa vsebuje pribitek na borzno ceno. Manjša je palica, večji je pribitek. Z vidika cene je torej bolj smiselno kupovati čim večje palice, z vidika deljivosti naložbe in praktičnosti pri prodaji pa je bistveno bolj smiselno kupovati čim manjše palice.

V kolikor ste vstopili v naložbo v naložbeno zlato, lahko pričakujete tudi, da cena zlata občasno pade in v tem primeru naj vas pritisk medijev ali okolice ne odvrne od doseganja vaših zastavljenih ciljev.

Ne upajte, da boste zlato kupili po najnižji ceni in ga po najvišji ceni prodali. Tudi profesionalcem to ne uspeva vedno, gre bolj za edinstveno srečo in naključje.

Zato je zlato bolj priporočljivo kupovati večkrat, z manjšimi zneski in v različnih trenutkih, saj si tako zagotovite mešani oziroma povprečni tečaj.

Zlato velja kot varna naložba, ki je v preteklosti pridobivala na vrednosti tudi v času kriz, zato v našem podjetju odsvetujemo špekulativne nakupe naložbenega zlata in priporočamo dolgoročen pristop.