⭐ Naložba v zlato: prava oblika varčevanja kadarkoli

naložba v zlato

Naložba v zlato je ena najbolj varnih naložb. Če se torej sprašujete kam investirati, je naložbeno zlato vedno dobra rešitev. Še posebej to velja v nekoliko turbulentnih časih, kot recimo v času inflacije. Inflacija in krediti so namreč v nevarni korelaciji, varčevanje denarja pa je takrat manj smiselno.

 

Inflacija in krediti so povezani

Zadnjih nekaj let je veljalo, da so krediti zelo poceni. Danes ti postajajo vse dražji. To je predvsem povezano z inflacijo, inflacija in krediti so namreč izredno soodvisni. Lahko bi namreč rekli, da je makroekonomsko zdravilo za inflacijo prav povišanje obrestnih mer.

Gospodarski trg je izredno utrudila že epidemija, sedaj ga je prizadela še vojna v Ukrajini. Tudi inflacija je tako v Sloveniji kot po vsem svetu vse višja. To potrjuje občutno višanje cen na vseh področjih. Začelo se je z energenti, danes vemo, da se težava širi tudi na druga področja. Celo na hrano in druge izdelke, ki jih potrebujemo za normalno življenje.

Če so inflacija in krediti povezani, je torej logično, da se bodo višale tudi obrestne mere. To ne pomeni le, da bo kredit težje najeti, temveč bodo z odplačevanjem kredita imeli težave predvsem tisti, ki so vzeli kredit s spremenljivo obrestno mero. V prihodnjih mesecih tako zagotovo ne bo smiselno vlagati v nepremičnine.

To pa seveda ne pomeni, da ne bo dobro vlagati nikamor. Naložba v zlato bo še vedno dobra ideja. Kako pa bo z ostalimi oblikami varčevanja?

inflacija in krediti

 

Varčevanje denarja med visoko inflacijo ni smiselno

Varčevanje denarja v gotovini ali na banki je ena najbolj priljubljenih oblik varčevanja, saj velja za varno in enostavno. Poznamo več vrst varčevanja denarja. Lahko se odločimo za varčevanje v banki. Lahko je bodisi dolgoročno bodisi kratkoročno. Od tega so največkrat odvisne tudi višine obresti. Lahko pa se odločimo za varčevanje denarja doma, torej pogovorno »v nogavici«. Vsekakor je zelo modro razmisliti kam investirati prisluženi denar. Po našem mnenju je investicija v zlato odlična ideja.

Če je tovrstno varčevanje res enostavno in varno ter tudi smiselno, ko vrednost denarju ne pada (vrednost denarja namreč vedno pada z zelo redkimi izjemami v zgodovini, kadar govorimo o deflaciji – ko se cene življenjskih stroškov znižujejo), postane manj smiselno, ko se viša inflacija. Če vemo, da sta inflacija in krediti povezani preko obrestne mere, je namreč logično sklepati, da visoka inflacija vpliva tudi na varčevanje denarja. Da ne bi po nepotrebnem izgubljali denar oziroma njegove realne vrednosti, je v takšnih časih, katerim smo priča danes, prihranke bolje pretopiti v druge oblike varčevanja, kot je recimo naložba v zlato.

varčevanje denarja

 

Oblike varčevanja: katere so v času inflacije sploh smiselne?

Če smo ugotovili, da so inflacija in krediti tesno povezani ter smo spoznali, da je tudi varčevanje denarja manj aktualna oblika v manj predvidljivih časih, kaj nam potem sploh še ostane? Brez skrbi, na voljo so tudi druge oblike varčevanja, ki ostajajo stabilne tudi v času inflacije in gospodarskih kriz.

Zelo priljubljene so nekaj let nazaj postale kripto valute. Treba je sicer opozoriti, da te v zadnjem času krepko izgubljajo na vrednosti. Čeprav to sicer res pomeni, da vam takšno vlaganje trenutno ne bo prinašalo velikih donosov, prej obratno, pa gre tu za dolgoročne naložbe. Prav zaradi tega jih je trenutno lažje kupiti, če imate dovolj časa, da počakate, da spet zrastejo. Se je pa pri tem treba zavedati, da gre za ekstremno tvegano obliko varčevanja, saj je to zelo »mlad« naložbeni razred, ki še ni dozorel in za katerega so značilna ekstremna nihanja. Možna je tudi popolna izguba vložka.

Vedno pa je odlična oblika varčevanja naložba v zlato. Gre namreč za relativno varno naložbo, ki dolgoročno gledano ves čas raste. V zadnjih štiridesetih do petdesetih letih se je namreč vrednost zlata povečala kar za petdesetkrat (v zadnjih 51 letih – od leta 71, ko je bila unča vredna 35$, se je povečala skoraj natančno za 50-krat – ta trenutek je unča 1740$).

oblike varčevanja

 

Kam investirati? V zlato!

Ko se boste odločali, kam investirati, premislite o naložbi v zlato.

Kot rečeno, je zlato relativno stabilna valuta in ga že dolgo uporabljamo za zavarovanje in večanje premoženja na dolgi rok. Je tudi menjalno sredstvo in se ponaša z globalno prepoznavnostjo. Prav zaradi tega bi lahko celo rekli, da je naložba v zlato odlična zaščita pred inflacijo. Pokazalo se je namreč, da je kljub inflaciji, vrednost zlatu rasla v večji meri, kot je zaradi inflacije denar zgubljal na vrednosti .

Zlato ima pomembno prednost, saj ga lahko obravnavamo kot naložbo ali kot luksuzno dobrino. To se kaže tako, da takrat, ko je v državi blaginja, raste tudi povpraševanje po nakitu. Ko smo priča slabšim razmeram, pa se poveča povpraševanje po zlatu, kot naložbi.

Ker je povpraševanje po zlatu globalno in stalno, se dolgoročna naložba v zlato zagotovo splača. Seveda pa to tudi pomeni, da gre za dolgoročno obliko varčevanja, saj od njega iz danes na jutri ne bomo imeli veliko.

Še dveh prednosti naložbe v zlato enostavno ne smemo pozabiti. To sta likvidnost in velikost trga. Ocene organizacije WGC – World Gold Council so pred dvema letoma kazale, da je vrednost zlata, ki ga imajo vlagatelji in centralne banke, približno 3.700 milijard $. Temu lahko prištejemo še  900 milijard $ iz različnih borz in drugih načinov preprodaje. Skupna vrednost je torej 4.600 milijard $. Likvidnost trga zlata pa je višja od večine pomembnih finančnih trgov na svetu. V povprečju je bil namreč dnevni promet z zlatom leta 2019 kar 145 milijard $.

Vse to potrjuje tezo, da je investicija v zlato dobra izbira kadarkoli, še posebej pa v nestabilnih časih. Torej, če že dolgo razmišljate kam investirati, je zlato zagotovo dobra izbira.

kam investirati

Vam je všeč takšna vsebina? Prenesite si našo eknjigo o zaščiti in plemenitenju denarja
 
Vaši podatki so varni. S klikom na ''Pošlji'' se strinjate, da vam lahko pošiljamo občasna obvestila. Odjavite se lahko kadarkoli. Več lahko preberete v politiki zasebnosti.

KAKO Z MESEČNIM VARČEVANJEM V NALOŽBENEM ZLATU

DO 1000 € DODATNE POKOJNINE?

PRIČAKOVANA POKOJNINA ČEZ 30 LET

VARČUJEM MESEČNO V ZLATU 30 LET

V&D Zlati Šparovec
REZULTAT?

MESEČNO VARČEVANJE V ZLATU

V&D Zlati Šparovec

Kontaktirali vas bomo in vam pomagali do cilja.

ZAKAJ MESEČNO VARČEVANJE V ZLATU?

Do 15% nižja cena zlata pri mesečnem varčevanju.

Zlato je zgodovinsko varna naložba.

Brez vezave - prodaja kadarkoli. Ste 100% lastnik zlata ves čas!

Zlato je neobdavčeno.

Rast zlata 10% na leto, zadnjih 15 let.

RAST ZLATA V ZADNJIH 15 LETIH: 330% ...

1500 SLOVENCEV JE Z NAMI

KAKO DO VARNE POKOJNINE?

Izpolnite obrazec spodaj

Težave pri investiranju ...

Zlato kot rešitev ...

V&D Zlati Šparovec

⭐ KDO SMO V&D zlato d.o.o.?

V&D zlato - boniteta odličnosti AAA
Gregor Kovač, V&D zlato d.o.o.

Gregor Kovač

solastnik, DIREKTOR prodaje

Rad igram tenis in pripravljam dobrote z žara.

Tor Jovićević, V&D zlato d.o.o.

Tor Jovićević

direktor marketinga

V prostem času se ukvarjam z borilnimi veščinami in digitalnim marketingom.

Mladen Jovićević, V&D zlato d.o.o.

Mladen Jovićević

USTANOVITELJ in solastnik

V prostem času igram tenis in spremljam šport.

MESEČNO VARČEVANJE V ZLATU

V&D Zlati Šparovec

Kontaktirali vas bomo in vam pomagali do cilja.

Vas zanima več?