⭐ Cena zlata in vojna v Ukrajini, kaj lahko pričakujemo?

Ob napadu Rusije na Ukrajino je cena za kg zlata zrasla za 3.000€. Zlato je potrdilo status »save haven« naložbe. Je prihodnost naložbenega zlata tudi takšna?

Cena zlata in vojna v Ukrajini, kaj lahko pričakujemo?

 

V četrtek, 24.2.2022, so se trgi burno odzvali na Putinov napad na Ukrajino. Cena zlata za unčo je v naslednjih nekaj urah zrasla skoraj za 100$. To je približno 5%, kar je za naložbeno zlato izjemno velik premik v tako kratkem času. Na drugi strani so v tem istem času velike izgube utrpele delnice in kriptovalute z bitcoinom na čelu.

Naložbeno zlato je zasijalo v svoji tradicionalni vlogi varnega zatočišča. V zgodovini se je namreč že ničkolikokrat pokazalo, da je ravno zlato najboljša zaščita premoženja v času gospodarskih kriz, recesij in vojn. Nasprotno se bitcoin ni izkazal v vlogi zaščite v kriznih situacijah, kot bi ga radi prikazali njegovi proponenti. Ravno nasprotno, skupaj z delnicami se je uvrstil med tvegane naložbene razrede. Kar je seveda tudi logično.

Kot ponavadi se je tudi tokrat izkazalo, da je bila prvotna reakcija vlagateljev pretirana. Nivoji na kapitalskih trgih so se še pred koncem dneva povsem normalizirali. Cene so se vrnile na izhodiščne vrednosti (tudi cena zlata).

 

Kaj lahko pričakujemo v naslednjih dneh, tednih, mesecih?

 

Kakršnokoli napovedovanje bi bila čista špekulacija. Lahko bi rekli: »Vse je mogoče!«. Lahko, da bodo sprte strani hitro našle rešitev, ki bi omogočila konec vojne in se bodo strasti hitro polegle. Po drugi strani se lahko situacija še zaostri. Vojna lahko traja tudi dlje časa, kot si danes predstavljamo. Lahko se tudi internacionalizira in bog ne daj preraste v 3. svetovno vojno. Razmere so ekstremno negotove in napovedovanje s kakšno občutno verjetnostjo je praktično nemogoče.

Kar vemo, je, da se je svetovna gospodarska rast že pred začetkom vojne pričela ohlajati. Vemo, da so v preteklih letih natiskali nepredstavljive količine vseh pomembnih svetovnih valut. Vemo, da je v vzponu inflacija, ki ni le začasne narave (zdaj to priznavajo tudi predstavniki pomembnih centralnih bank), ampak bo tukaj še vsaj 2 do 3 leta. Mimogrede, to je dovolj, da bodo ljudje ob velik del svojih prihrankov. Vemo, da so obrestne mere zelo nizke. In vemo, da so centralne banke pred izjemno težkimi nalogami oziroma odločitvami.

Na eni strani morajo poskusiti zaustaviti rast inflacije in jo v končni fazi tudi znižati na »sprejemljivo« raven 2 do 3 %. To lahko dosežejo predvsem z zaostrovanjem monetarne politike. Torej z višanjem obrestnih mer in z zniževanjem količine denarja v obtoku. To so za letos tudi že napovedale. Na drugi strani morajo paziti, da se brezposelnost ne bi bistveno povišala in da gospodarstvo ne bi padlo v območje recesije. Kar pa lahko dosežejo z dodatnim stimuliranjem gospodarstva. Torej z zniževanjem obrestnih mer in z dodatnim tiskanjem denarja. Situacija je zelo zahtevna in mnogi strokovnjaki pravijo, da jim centralni bankirji ne bodo kos.

 

Kako bo vojna v Ukrajini vplivala na svetovno gospodarstvo?

 

Vojna v Ukrajini na noben način ne more pripomoči k gospodarski rasti. Lahko pa še dodatno zaostri težave v dobavnih verigah. Rusija je namreč zelo pomemben izvoznik energentov (nafta in plin) in mnogih zelo pomembnih surovin.

Če nič ne špekuliramo, kaj vse se lahko razvije iz te agresije na Ukrajino, če ne razvijamo črnih scenarijev (ki so mimogrede veter v jadra rumene kovine) in če upoštevamo samo to kar vemo, potem je veliko vlagateljev zelo zadovoljnih, da imajo v svojih portfeljih tudi naložbeno zlato. Veliko ljudi bo po moji oceni do tega spoznanja še prišlo, kar bo pomembno povečalo povpraševanje po količinsko omejenem zlatu (zlata se ne da tiskati), zato je v naslednjih letih pričakovati konkretno rast cene zlata.

 

Vam je všeč takšna vsebina? Prenesite si našo eknjigo o zaščiti in plemenitenju denarja
 
Vaši podatki so varni. S klikom na ''Pošlji'' se strinjate, da vam lahko pošiljamo občasna obvestila. Odjavite se lahko kadarkoli. Več lahko preberete v politiki zasebnosti.

KAKO Z MESEČNIM VARČEVANJEM V NALOŽBENEM ZLATU

DO 1000 € DODATNE POKOJNINE?

PRIČAKOVANA POKOJNINA ČEZ 30 LET

VARČUJEM MESEČNO V ZLATU 30 LET

V&D Zlati Šparovec
REZULTAT?

MESEČNO VARČEVANJE V ZLATU

V&D Zlati Šparovec

Kontaktirali vas bomo in vam pomagali do cilja.

ZAKAJ MESEČNO VARČEVANJE V ZLATU?

Do 15% nižja cena zlata pri mesečnem varčevanju.

Zlato je zgodovinsko varna naložba.

Brez vezave - prodaja kadarkoli. Ste 100% lastnik zlata ves čas!

Zlato je neobdavčeno.

Rast zlata 10% na leto, zadnjih 15 let.

RAST ZLATA V ZADNJIH 15 LETIH: 330% ...

1500 SLOVENCEV JE Z NAMI

KAKO DO VARNE POKOJNINE?

Izpolnite obrazec spodaj

Težave pri investiranju ...

Zlato kot rešitev ...

V&D Zlati Šparovec

⭐ KDO SMO V&D zlato d.o.o.?

V&D zlato - boniteta odličnosti AAA
Gregor Kovač, V&D zlato d.o.o.

Gregor Kovač

solastnik, DIREKTOR prodaje

Rad igram tenis in pripravljam dobrote z žara.

Tor Jovićević, V&D zlato d.o.o.

Tor Jovićević

direktor marketinga

V prostem času se ukvarjam z borilnimi veščinami in digitalnim marketingom.

Mladen Jovićević, V&D zlato d.o.o.

Mladen Jovićević

USTANOVITELJ in solastnik

V prostem času igram tenis in spremljam šport.

MESEČNO VARČEVANJE V ZLATU

V&D Zlati Šparovec

Kontaktirali vas bomo in vam pomagali do cilja.

Vas zanima več?