⭐ BoA (Banka Amerike) pričakuje 3.000$ za unčo naložbenega zlata

Cena zlata v evrih se v letu 2020 večino časa giblje nad prejšnjim vrhom vseh časov iz leta 2012. Posledično me nekateri sprašujejo, ali ni po tem takem zdaj pravi čas za prodajo zlata.

BoA (Banka Amerike) pričakuje 3.000$ za unčo zlata

Zlato je najdražje doslej. Ali je zdaj pravi čas za prodajo?

Cena zlata v evrih se v letu 2020 večino časa giblje nad prejšnjim vrhom vseh časov iz leta 2012. Posledično me nekateri sprašujejo, ali ni po tem takem zdaj pravi čas za prodajo zlata. Moj odgovor je sledeč. Če si kupil zlato pred 15 leti, ko je bila cena za kilogram zlata 11.000€ in potrebuješ denar, potem ga zdaj, ko je cena preko 50.000€ za kilogram, prodaj in realiziraj lep dobiček! Če pa denarja dolgoročno (ali pa vsaj srednjeročno) ne potrebuješ, potem po mojem mnenju zdaj ni primeren čas za prodajo zlata. Nasprotno, zdaj je čas za nakup!

Nahajamo se namreč v času brez primere. V začetku leta so se borzni indeksi po vsem svetu nahajali na najvišjih nivojih vseh časov. In to na krilih stimulativnih ukrepov centralnih bank vse od izbruha finančne krize v letu 2008. Centralne banke na čelu z ameriško (FED) že več kot desetletje vodijo politiko nizkih obrestnih mer in »tiskanja« denarja. Javni dolg držav po vsem svetu se je v tem času bistveno povečal in balon se je močno napihnil. Mnogo analitikov je napovedovalo pok tega balona in izbruh ene najhujših gospodarskih kriz vseh časov. Odprto je bilo samo vprašanje, kdaj se bo to zgodilo in kaj bo igla, ki bo počila ta balon. In potem se je zgodil koronavirus, ki je potek dogodkov nekoliko pospešil, obseg krize in njene posledice pa dramatično povečal.

BoA (Banka Amerike) pričakuje 3.000$ za unčo zlata

Svet se je močno spremenil

Zaradi ukrepov za zajezitev pandemije se je svet močno spremenil. Kar naenkrat smo se znašli v hudi zdravstveni, družbeni in gospodarski krizi. Istočasno imamo krizo ponudbe in krizo povpraševanja. Države sprejemajo ukrepe obsežnih finančnih pomoči gospodarstvu in prebivalstvu s čimer izdatno povečujejo javni dolg. Centralne banke pa so še močno okrepile politiko tiskanja denarja s ciljem zagotavljanja likvidnosti.  Mednarodni denarni sklad je razglasil, da je svetovno gospodarstvo v recesiji, ki bo najhujša po veliki depresiji v 30ih letih prejšnjega stoletja. Nekateri ekonomisti pričakujejo, da bo ta kriza trajala zelo dolgo. Lahko tudi 10 let ali več. Konec aprila se je prvič v zgodovini zgodilo, da je cena nafte padla pod ničlo! Kupcem nafte za sodček ni bilo treba nič plačati, celo dobili so poleg nafte še 36$! Poraba nafte in naftnih derivatov se je zaradi vseh ukrepov za zajezitev pandemije namreč močno zmanjšala, državam OPECa pa ni uspel dogovor o zmanjšanju količin črpanja surove nafte. Skladišča nafte so polna, tankerji so polni, … Kratkoročno grozi deflacija zaradi znižane porabe. Srednjeročno pa je ob takšni količini vpihanega denarja v sistem neizbežna inflacija. Zelo verjetna je celo stagflacija (visoka inflacija ob stagnaciji gospodarstva).

Zlato velja za ščit pred inflacijo

Kot veste zlato velja za ščit pred inflacijo. Za mnoge je zlato zaščita pred negotovo situacijo. Veliko vlagateljev zlato kupuje enostavno zaradi nadpovprečne donosnosti te rumene kovine. Nekateri pa ga želijo imeti za primer, da bodo morali sredi noči zapustiti svoje domove. Čeprav zveni slednje nekoliko ekstremno. In situacija v kateri se nahajamo, je kot nalašč za rast cene zlata. Nedavno je Banka amerike (Bank of America) močno dvignila svoja pričakovanja glede bodoče cene tega denarja bogov. V naslednjih 18ih mesecih vidijo ceno zlata pri 3.000$ za unčo (v času pisanja tega bloga je cena približno 1.700$ za unčo). In kje je razlog? »FED ne more tiskati zlata!« pravijo v BoA. Ali se bo cena dvignila po ravni črti? Absolutno ne. Zlato se bo moralo boriti z (zaenkrat še) močnim dolarjem in z zmanjšanim povpraševanjem po nakitu v državah kot sta Indija in Kitajska. Vendar to po njihovem mnenju ne bi smelo ustaviti zlata na poti do 3.000$ za unčo.

Če se zdaj vrnem na izhodiščno vprašanje: Ali je zdaj pravi čas za prodajo zlata?

Po mojem trdnem prepričanju, ne! V tem trenutku je zelo težko najti scenarij po katerem bi cena zlata padla. Argumentov za scenarij, da bo v prihodnjih letih cena zlata rasla pa kar mrgoli.

Vam je všeč takšna vsebina? Prenesite si našo eknjigo o zaščiti in plemenitenju denarja
 
Vaši podatki so varni. S klikom na ''Pošlji'' se strinjate, da vam lahko pošiljamo občasna obvestila. Odjavite se lahko kadarkoli. Več lahko preberete v politiki zasebnosti.

KAKO Z MESEČNIM VARČEVANJEM V NALOŽBENEM ZLATU

DO 1000 € DODATNE POKOJNINE?

PRIČAKOVANA POKOJNINA ČEZ 30 LET

VARČUJEM MESEČNO V ZLATU 30 LET

V&D Zlati Šparovec
REZULTAT?

MESEČNO VARČEVANJE V ZLATU

V&D Zlati Šparovec

Kontaktirali vas bomo in vam pomagali do cilja.

ZAKAJ MESEČNO VARČEVANJE V ZLATU?

Do 15% nižja cena zlata pri mesečnem varčevanju.

Zlato je zgodovinsko varna naložba.

Brez vezave - prodaja kadarkoli. Ste 100% lastnik zlata ves čas!

Zlato je neobdavčeno.

Rast zlata 10% na leto, zadnjih 15 let.

RAST ZLATA V ZADNJIH 15 LETIH: 330% ...

1500 SLOVENCEV JE Z NAMI

KAKO DO VARNE POKOJNINE?

Izpolnite obrazec spodaj

Težave pri investiranju ...

Zlato kot rešitev ...

V&D Zlati Šparovec

⭐ KDO SMO V&D zlato d.o.o.?

V&D zlato - boniteta odličnosti AAA
Gregor Kovač, V&D zlato d.o.o.

Gregor Kovač

solastnik, DIREKTOR prodaje

Rad igram tenis in pripravljam dobrote z žara.

Tor Jovićević, V&D zlato d.o.o.

Tor Jovićević

direktor marketinga

V prostem času se ukvarjam z borilnimi veščinami in digitalnim marketingom.

Mladen Jovićević, V&D zlato d.o.o.

Mladen Jovićević

USTANOVITELJ in solastnik

V prostem času igram tenis in spremljam šport.

MESEČNO VARČEVANJE V ZLATU

V&D Zlati Šparovec

Kontaktirali vas bomo in vam pomagali do cilja.

Vas zanima več?