cena zlata investicijsko zlato zlata palica

CENA ZLATA

Cene zlata določa svetovni trg na osnovi ponudbe in povpraševanja in se dnevno spreminjajo – padanje in rast cene zlata sta pri tem podrejena tendenci dolgoročne rasti.

Če pogledamo nekoliko daljše obdobje, predvsem zadnjih 50 let, je trend jasen: vrednost zlata se dolgoročno močno povečuje, vse napovedi pa kažejo, da se bo ta trend povečevanja vrednosti v prihodnje le še nadaljeval.

Borzna cena zlata

Graf prikazuje gibanje borzne cene investicijskega zlata v izbranem obdobju.

Borzna cena zlata se prilagaja dvakrat dnevno

 

Večina svetovnega prometa z zlatom se realizira na londonski borzi Loco London OTC, na kateri se dvakrat dnevno določi globalna referenčna borzna cena zlata v okviru znamenitega procesa London Fixing.

Trguje se izključno s 400-unčnimi palicami, torej je enota za trgovanje 12,44 kg težka palica. Pri tem je treba omeniti, da so v trgovanje vključene samo palice, ki ustrezajo standardu »Good Delivery«.

Delovanje kovnic, ki se ponašajo z omenjenim standardom kakovosti, je skladno z zelo strogimi določili, kar je izjemno koristno za kupce, saj je pri plemenitih kovinah, ki prihajajo iz kovnic s statusom »Good Delivery«, zagotovljena določena stopnja čistosti.

Ena od kovnic, ki se lahko pohvalijo s statusom »Good Delivery«, je švicarska kovnica Argor Heraeus, ki je naša najpogostejša izbira.

VAS ZANIMA MESEČNO VARČEVANJE V ZLATU?

Izpolnite obrazec spodaj in kontaktiral vas bo naš strokovnjak.

 

Gram in unča zlata: cena vključuje pribitek

 

Večino svetovnega prometa z zlatom se realizira na londonski borzi zlata Loco London OTC (LBMA), na kateri se dvakrat dnevno določi globalna referenčna cena zlata v okviru znamenitega procesa London Fixing.

Trguje se izključno s 400 unčnimi “Good delivery” palicami, torej je enota za trgovanje 12,44 kg težka zlata palica.

Da bi torej fizično zlato lahko kupili po borzni ceni, bi morali kupiti vsaj eno takšno palico. Na trgu na drobno lahko seveda kupimo manjše palice oziroma ploščice, cena zlata na gram takih palic pa vsebuje pribitek na borzno ceno. Manjša je palica, večji je pribitek.

Z vidika cene je torej bolj smiselno kupovati čim večje palice, z vidika deljivosti naložbe in praktičnosti pri prodaji pa je bistveno bolj smiselno kupovati čim manjše palice.

Cena zlata

Kako varno je zlato? Cena zlata na borzi občasno zaniha, vendar …

 

Če ste odločili za investicijo v naložbeno zlato, cena zlata na borzi v določenem trenutku ne bi smela pretirano vplivati na vaše počutje in občutek finančne stabilnosti. Predvsem pa ne bi smela vplivati na impulzivne odločitve, povezane s prodajo.

Povsem pričakovano je, da vrednost zlata občasno pade. Pomembno je, da vas v tovrstnih trenutkih pritisk medijev ali okolice ne odvrne od doseganja zastavljenih ciljev.

Ne obremenjujte se torej pretirano s tem, koliko je trenutno vreden gram ali unča zlata; cena se namreč dolgoročno konsistentno dviguje, in to je tisto, kar je bistveno.

Padanje in rast cene zlata: kako izbrati pravi trenutek za nakup?

 

Neracionalno bi bilo pričakovati, da bo cena zlata za gram ali unčo najnižja prav v trenutku, ko se boste odločali za nakup, najvišja pa takrat, ko boste razmišljali o prodaji.

Niti profesionalcem to ne uspeva vedno, gre bolj za edinstveno kombinacijo sreče in naključja. Posledično so bolj priporočljivi večkratni nakupi, z manjšimi zneski in v različnih trenutkih, saj si s tem zagotovite mešani oziroma povprečni tečaj.

Vsekakor pa velja, da je ena od najvarnejših izbir za vse, ki razmišljate, kam investirati denar, prav zlato.

Cena zlata se je namreč v preteklosti poviševala tudi v času kriz, zato v našem podjetju odsvetujemo špekulativne nakupe in priporočamo dolgoročen pristop.